divendres, 4 de juliol del 2014

Altres dades de les balances fiscals

La balança fiscal mostra la diferència entre la despesa que l’Estat realitza en un territori i el volum d’ingressos que en detreu per finançar el conjunt de la despesa pública central.  Com aquests dies hem sentit, la balança fiscal de Catalunya de l’any 2011 s’ha calculat segons dos mètodes:  El del flux monetari i la d’incidència càrrega-benefici.

Segons el primer, Catalunya aporta el 19,2% del total d’ingressos de l’Administració central i rep el 14% de la despesa total de l’Estat. Catalunya contribueix amb una proporció superior al seu pes en el PIB estatal (18,6% l’any 2011) i, en canvi, rep una part de despesa que ni tan sols arriba al pes de la població sobre el conjunt de l’Estat (16%). El mètode del flux monetari mesura l’impacte econòmic generat per l’activitat de l’Administració central a Catalunya com a territori. Les xifres són concloents. Les despeses que l’Administració Central realitza a Catalunya són 39.903 milions d’euros. Els ingressos aportats per Catalunya a l’Administració Central són  54.910 milions d’euros. Per tant, 15.007 milions d’euros de dèficit, un 7,7% del PIB. Molts cops a mi em pregunten si aquí hi ha comptabilitzats els diners que reben els ajuntaments, i la resposta és si, per tant, el què reben els ajuntaments està inclòs.

Segons el segon mètode, el dèficit fiscal de Catalunya l’any 2011 va ser d’11.087 milions d’euros, que representen un 5,7% del PIB català, i aquí es té en compte aquella despesa que es fa a fora Catalunya però que afavoreix els catalans i catalanes. Però tot i així, amb aquest mètode, Catalunya aporta un 18,9% del PIB, i en canvi, els catalans es beneficiarien de 15% de la despesa.
També molt sovint surt la pregunta sobre l’impacte de la Seguretat Social amb aquest números, i aquí és on ha de quedar clar que totes les pensions i prestacions estan incloses en aquestes xifres.  Catalunya aporta un 19% dels ingressos de la totalitat dels ingressos a la Seguretat Social, i en canvi, en rep un 16,9% de la despesa general a tot l’Estat.


Un any més, el dèficit fiscal es manté amb les dades històriques que ens té acostumats. La mitjana de l’any 1986 fins el 2011 és d’un 8% del PIB català. I jo em pregunto, com estaríem amb 15.007 milions d’euros més. No ser com estaríem, però podem assegurar que actualment aquesta xifra és semblant a la totalitat de les despeses de la Generalitat en salut, educació i benestar (16.332 milions d’euros), i és una tercera part de tot el deute viu que té la Generalitat (43.172 milions d’euros). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada