dimecres, 23 de juliol del 2014

Agricultura al Parlament

Aquests dies hem celebrat en el Parlament de Catalunya un debat monogràfic sobre agricultura i el món rural. El meu resum és que malgrat les dificultats actuals que tots coneixem, el món rural (i l’agricultura i la ramaderia en concret) ens porta elements per la confiança.

Com va dir el President, tenim un camp a casa nostra, al Bages i a Catalunya en general, no gaire subvencionat, en contra del què algunes vegades s’ha dit. Es pot dir que de mitjana el finançament que té un pagès a Catalunya és un 50 % inferior al que té de subvenció un pagès espanyol, i 2/3 parts inferior al que té un pagès alemany. Per tant, podem resumir que el nostre camp és un camp productiu i eficient, perquè amb menys subvencions fa molt.

L’altre fet que desperta confiança, és la solidesa malgrat els moments, de la indústria agroalimentària catalana; una indústria distribuïda arreu de Catalunya i que segurament al Bages encara hem d’explotar més, malgrat que en tenim alguns projectes interessants.

S’han aprovat vàries resolucions que m’agradaria destacar: Una part de les mateixes es refereixen a la creació d'estructures d'Estat que necessitem; Per exemple legislar per crear una Mesa interprofessional agroalimentària catalana que no sigui la Mesa Estatal on els interessos catalans queden molt difuminats, també reforçar l'Autoritat Catalana de la Competència i l'Agència Catalana de Consum perquè es converteixin en veritables instruments de control, i sobretot s’ha aprovat impulsar campanyes de promoció de productes de proximitat, de denominació d'origen i ecològics.

Per acabar, també cal esmentar en el tema del Pla de Desenvolupament Rural, que és el gran instrument per desenvolupar tota la política agrària. L’Estat també ha pres decisions en aquest últim període que afecten al nostre camp. Va reduir les seves aportacions en un 74% , però es queda per exemple 240 milions d’euros per fer un PDR Estatal, quan aquests diners haurien d’anar a les comunitats autònomes que tenen les competències exclusives. Per completar les aportacions que no venen de l’Estat, cal dir que aquest any la Generalitat passarà d’aportar el 42% d’aquest Pla, al 50%. La Generalitat cada cop participa més en el finançament del món agrari català, a mesura que l’Estat va reduint.

Dos comentaris finals, s’ha aprovat que s'instrueixi als Mossos d'Esquadra perquè, en cas de robatori en una explotació agrària, no només es tingui en consideració, a l'avaluar els danys, el cost del material robat, sinó també l'impacte econòmic per no poder continuar amb l'explotació a resultes dels objectes sostrets, i també un tema que afecta a molta gent d’aquesta comarca, s’ha aprovat revisar les normes urbanístiques en masies i petits nuclis rurals, en el marc de la futura Llei de territori i fomentar l'accés a l'habitatge amb l'objectiu de facilitar l'arrelament dels joves al món rural i evitar el despoblament.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada